‘Minder tuintegels beter voor Amersfoort’

Tuintegels inruilen voor planten. Met deze actie openden wethouder Menno Tigelaar en heemraad (dagelijks bestuurslid) Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe op zaterdag 1 april ‘Lekker in je tuin’. Met activiteiten op diverse locaties in Amersfoort daagden gemeente en waterschap bewoners uit om hun tuinen groener te maken. Minder tegels en meer groen leiden tot een leefbare stad die klaar is voor de toekomst.

Bij de innovatieve locaties ‘De Nieuwe Stad’ en ‘Het Lokaal’ en bij Tuincentrum Ranzijn waren zaterdag workshops en gaven specialisten tuinadviezen. Kinderen maakten zaadbommetjes en regenmeters. Inwoners lieten zich informeren over welke planten het goed doen in een natte of juist droge, een zonnige of juist schaduwrijke tuin.

Operatie Steenbreek
Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe zijn aangesloten bij de landelijke ‘Operatie Steenbreek’ met als doel om alle Nederlanders te stimuleren hun tuinen groener te maken. Door de klimaatverandering vallen er meer piekbuien en moet het regenwater sneller afgevoerd kunnen worden. Minder tegels en meer groen in de stad betekenen ook minder ‘hittestress’ en meer kansen voor planten en dieren.

Informatieve website
De nieuwe website www.lekkerinjetuin.nl ging op 1 april ook online. Hier staan tips, activiteiten en voorbeelden voor een groene tuin, dak, gevel of balkon. Ook bevat de website adviezen om regenwater op te vangen bij een hevige regenbui en hoe je met planten meer vogels, bijen en vlinders kunt aantrekken.

Meer groen en minder tegels leiden ertoe dat regenwater makkelijker in de bodem terecht komt, zo meldt de website. Het voorkomt een te grote druk op het rioolstelsel en ook wateroverlast na zomerse piekbuien.

Bron:
Waterschap Vallei en Veluwe