Unieke samenwerking voor extra groen op Zeeburgereiland
Amsterdam groeit, verdicht en door deze bebouwing komt groen steeds vaker in de verdrukking. a.s.r. real estate, De Gezonde Stad, gemeente Amsterdam en diverse vastgoedpartijen laten via een unieke samenwerking op Zeeburgereiland zien dat woningbouw en vergroening juist heel goed samen kunnen gaan. Met de buurt werken ze aan een grote buurtmoestuin, de Zeeburgertuin, waar bewoners hun eigen groenten kunnen verbouwen. Met deze moestuin dragen ze bij aan een klimaatbestendige wijk met meer biodiversiteit en sociale cohesie. In het voorjaar van 2020 wordt de Zeeburgertuin feestelijk geopend.
De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland is een nieuwe wijk volop in ontwikkeling. a.s.r. real estate en De Gezonde Stad sloegen de handen ineen om diverse vastgoedpartijen te betrekken en samen te investeren in groen in de wijk. De unieke samenwerking is voorbeeld van een innovatieve vorm van ontwikkeling van de openbare ruimte, op basis van co-creatie met bewoners, cofinanciering en gedeeld eigenaarschap. Een onafhankelijke verbindende partij als De Gezonde Stad maakt het mogelijk voor vastgoedpartijen om te investeren in een kavel dat niet van hen is.
Groen bepalend voor de vastgoedwaarde
Koplopers onder de vastgoedpartijen investeren steeds vaker in de kwaliteit van de leefomgeving, community en klimaatbestendigheid van de wijk. Dit wordt steeds bepalender in de waarde en het succes van het vastgoed. “Groene steden zijn de steden van de toekomst. Alle voordelen bij elkaar genomen, is het voor a.s.r. dan ook niet meer dan logisch om hierin te investeren.”, aldus Kim Rimmelzwaan van a.s.r. real estate. Ook beleidsmakers en overheden zijn zich steeds meer bewust van de economische en maatschappelijke waarde van groen en stellen bijvoorbeeld klimaatadaptatie-eisen in hun aanbestedingsbeleid. Dit motiveert alle betrokken partijen om nu concrete stappen te zetten naar een groenere gezondere leefomgeving.
Groene steden zijn de toekomst
Groen is belangrijk om de stad beter bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering: het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. Hoogwaardig groen, zoals deze buurtmoestuin zorgt daarnaast voor meer biodiversiteit. Bovendien maakt groen gelukkig, draagt het bij aan de sociale cohesie in een buurt en nodigt het bewoners uit tot bewegen. Groen maakt daarmee de wijk gezonder en leefbaarder. “Zeker met de huidige ambities om veel te bouwen en te verdichten, is het daarom belangrijk om op een slimme manier te blijven investeren in een groene, leefbare buurt”, zegt Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad.
Groene oase in wijk
De buurtmoestuin krijgt een omvang van ongeveer 1000 vierkante meter en ligt direct aan de Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. Door middel van co-creatie is er samen met de bewoners van Zeeburgereiland een ontwerp gemaakt. In de vrij toegankelijke pluktuin kan men kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de boomgaard van fruitbomen. De moestuin biedt ruimte voor zo’n 50 bewoners en twee scholen om hun eigen groente te verbouwen. GFT-afval wordt gecomposteerd in het wormenhotel en het tuinhuis zorgt naast onderdak bij regen en opslag voor tuingereedschap voor regenwateropvang via het dak.